Alçalan İrtifalara HitabenAlçalan İrtifalara Hitaben
Görsel: unsplash.com

Alçalan İrtifalara Hitaben

Üniversite kazanıyoruz, bir sınıfı bitirip diğerine geçiyoruz, asistan oluyoruz ya da uzman oluyoruz, ev taşıyoruz, düzen değiştiriyoruz... Liste uzayıp giderken hayatımızın merhaleleri bitmiyor, görüyoruz. Bu geçiş dönemleri şeytan için fırsat olabiliyor. Çevresinden ayrılmış, yalnız kalmış bulabiliyor bizi. Hal böyle olunca irtifa dediğimiz o manevi iklimimizde inişler çıkışlar olabiliyor. Böyle zamanlarda vites küçültüp aracımızın gücünü artırmak bizi hem yolda kalmaktan hem de savrulmaktan koruyacaktır. Madde madde yazıyorum ki belleğimizde daha kolay yer edebilsin.

1. Kur’an-ı Kerim bağı
Bir satır dahi Kur'an okumadığın günün olmasın. Bunu düstur edin. Besmele ile başına geçmedim deme. Böyle bir rutinin yoktuysa bir sayfa ile başla, mümkünse sesli okuyarak. Azar azar, yapabildikçe artır. Uçma! Nihayetinde günde bir cüz okuduğun zaman da gelecek. Rabbinle öylesi buluşmaların yüreğini sımsıkı saracak.

2. Namaz
Böylesi zamanlar sünnet namazlardan uzaklaştırmak için çok güzel fırsat oluyor şeytan için. Taviz verme. İkindi ve yatsı namazının sünnetlerini tam kılmayı alışkanlık edin. Sonra da alışkanlıklarına göre bir sünnet namaz belirle. Kuşluk olabilir ya da evvabin, tabi en güzeli teheccüd. Bu seçtiğin namazın sürekliliğini programlı bir şekilde artır. Mesela evvabin namazını iki rekat olarak başla, baktın düzeni oturttun, 6 rekata çıkarsın ama yavaş yavaş. Bir günde yükselip haftalar sonra kaybedenleri oynamadan. Gerçekliğe uygun olarak bir vakit namazını camide kılmayı alışkanlık edinmeye çalış. Önce belki haftada bir kez yatsı namazına giderken iki üç ay sonra bakmışsın her yatsı vakti camidesin. Sonra sabah namazı… Zaten bu iki namaz hayatında oturduktan sonra, sen Rabbine böylesi yürüdükten sonra O’nun sana nasıl koşarak yaklaşacağını göreceksin.

3. Hadis
İlk iki maddede ilerledikten sonra hayatına Rasulullah aleyhisselamın hayatını dahil edebilirsin. Riyazüs Salihin her gönle idealdir. Günde bir tane şerhiyle beraber hadisi şerifi okuman seni farklı bir iklime götürür. Zihnimizin ve gönlümüzün bu 1400 yıllık seyahatlere çok ihtiyacı var. Belki 10-15 dakikanı bile almayacak bu okuma ve tefekkür etme kısmı, hayatına pratik değerler katacak. Anamız ve babamızdan, mal ve evlatlarımızdan daha çok sevdiğimiz Allah’ın Rasulü ile yaşantımızı hal ve tavırlarımızı aynileştirme fırsatı yakalayacağız. Küçümseme 1 hadisi şerifi; acele etmeden de yavaş yavaş sayıyı artırırsın.

4. Oruç
Her zaman önemli ancak geçiş dönemlerinin ayrıca önemli bir ibadeti, kurtarıcısı oruç. Adeta manevi bir kalkan olacak etrafında. Hele ki iftar ve sahuru putlaştırmadan kolaylıkla yaptığında ne lezzet alacaksın… Karşı cinse karşı da bariyer olacak. Seni istemediğin birçok durumdan farkında olmadan kurtarıcın olacak. Önce ayın başı, ortası ve sonu şeklinde. Sonra her pazartesi mesela... Devamında pazartesi, perşembe rutin oruçlu olmak ne güzel bir haslet. Burada bir parantez açayım; sahura da kalkıyorsan, teheccüd namazını da kılıyorsan sünnet namazlar bahsinde geçen kısma da bir destek olabilir.

5. Salihler
Salihlerden bir çevre oluşturmaya çalış etrafında. Tefrikaları bir kenarda tutup İslami ve insani değerlerin ana omurgası üzerinde durarak... Bir önceki maddeleri onaylayan, yapan, yapmaya çalışan her kimse adaydır bunun için. Pandemi sürecinde sanal da olsa bir ders halkan olsun, yalnız kalma. Sadece bir ayet okuyup dağılıyor olsan dahi. Dostlar, salih insanlar çok da uzağında değildir belki de. Telefon rehberine bir bak istersen.

6. Okuma
Belki uygun olmayacak bu listeleme ancak tıbbi, islami, kültürel diye üçe ayırırsak; başlangıç için okuma programını buna göre düzenleyebilirsin. Rastgele okumalar yerine hedefe yönelik, menzili olan. 100 sayfalık bir kitabı bir günde de okuyabilirsin, bir ayda da. Ay bitince “hiç kitap” olmasın ama! Ona göre haftalık /aylık okuma düzeni belirle. Kitap tavsiyeni de ehlinden kendine uygun olarak al.

7. Dua
İhmal edebildiğimiz ancak en güçlü silahımız olan. İster namazdan sonra, ister yürürken, ister yatmadan önce. Tek şart samimi bir niyetle Rabbimize yönelmek. Fitneden, günahtan, beladan korunmak için şeytanı çevremizden uzaklaştırabilmek için Rabbimizle bir köprü. Rasulullah’ın günlük yaptığı duaları edinip azar azar başlayıp hayatımıza dahil edebiliriz. Ne güzel, Rasulünün dilinden hem Rabbimize münacaat edip hem de O’nu tesbih etmek.

8,9,10…
Detaylara girmeden hızlanırsak:
- Kur’an okumayı bilmiyorsan, öğrenirsin. Biliyorsan tecvid öğrenebilirsin, kıraatini düzeltirsin.
- Ezberine yeni sureler eklersin.
- Sevdiğin alimlerin video da olsa derslerini takip edersin (not tutarak ve ciddiyetle).
-İlmihal okuyabilirsin. Unutuyoruz, sık hatırlamakta fayda var.
 

Liste çok daha uzun ancak sanma bu tavsiyeler sana, esasında nefsime. Ders alıp hatırlamak gerek. Düştükçe kalkmak gerek. Yolda olup istikametten ayrılmamak en temel duamız.

Yolda olanlara selam olsun...

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Sen de bir yorum yaz
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak.

En Çok Okunanlar

01




02




03




04




05




Sizin İçin Seçtiklerimiz






Tıbbiyeli Dergi















Son Yorumlar