Yılbaşı Kutlamasına Dair
Bugün “Sen öğüt verip hatırlat! Çünkü gerçekten öğütle hatırlatma, mü'minlere yarar sağlar.” (Zariyat 55) ayeti ışığında sana birtakım hatırlatmalarda bulunacağım inşallah. Söyleyeceğim şeyleri daha önce duymuş olman pek muhtemeldir fakat bazen amel etmek zor olabiliyor ve hatırlatma burada fayda verebilir.
Kardeşim öncelikle yılbaşı başka şey Noel başka şey muhabbetinden başlayalım. Noel ile yılbaşı aynı şey değil evet, haklı bunu söyleyenler fakat sanki Noel gavurun icadı da yılbaşı kutlaması Osmanlı’dan kalma bir gelenek mi? Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar. Uyanık ol! Bu tip oyunlara gelme. Birkaç açıdan olayı ele almaya çalışacağım:
Kafirlere Benzememek
“Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hıristiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır. De ki: Doğru yol, ancak Allah’ın yoludur.”
Bakara 120
En net ve açık sarih delil budur. Akidemizde kesin bir emirdir kafirlere benzememek. Bu yüzden yılbaşı ve Noel kutlamaları konusundaki tavrımızı buna göre belirlemek zorundayız. Maalesef biz bu kutlama işinde onları geçtik neredeyse, o yüzden kim kime benziyor bilemeyecek hale geliyoruz. Rabbim bizleri muhafaza etsin.
Zaman ve İsraf Hassasiyeti
İnsaflı her insan kabul eder ki yılbaşı, sevgililer günü, doğum günü, o günü bugünü icatları tamamen zaman harcamak, doyumsuzca eğlenmek ve sürekli tüketmek üzerine kuruludur. Şahit olduğumuz manzara da bunu kanıtlayacak mahiyettedir. Peki bizim bu konudaki tavrımız ne olmalıdır.
“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.”
Buhari Rikak 1
“Ey Âdemoğulları! Her namaz kılacağınızda güzelce giyinin, yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”
Araf 31
Bu ayet ve hadisi şerif bizim için yeterli diye düşünüyorum.
Ölmeden Evvel Kendimizi Hesaba Çekmek
“Hz. Ömer şöyle buyuruyor: Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekiniz. En büyük arz (Allah Teâlâ’nın huzuruna çıkarılıp O’na arz edileceğiniz gün) için (salih ve güzel amellerle) süsleniniz! Şüphesiz dünyadayken nefsini hesaba çeken kimse için kıyamet günündeki hesap hafif olacaktır.”
Tirmizî, Kıyamet, 25/2459
Kardeşim sene biterken neredeyse tüm kurumlar yıllık değerlendirmeler yapıyor. Televizyonlarda senenin kendilerince en önemli olayları gösteriliyor. Yapılan şey senenin nasıl geçtiğini değerlendirmek aslında. Bu zaviyeden bakıldığında biz de miladi yıl biterken miladi yılı nasıl geçirdik, bunun değerlendirmesini yapmalı ve kendimizi hesaba çekmeliyiz. Bunu yaparken rabbimizin verdiği nimetlerin şükrünü eda ettik mi endişesini taşımalıyız. Yaptığımız büyük veya küçük hataları düşünüp tövbe etmeliyiz. İbadetlerimizi, zikirlerimizi, Allah ve Resulü ile olan bağımızın durumunu, “Ümmeti Muhammed” in mevcut durumunu düşünmeli ve gelecek miladi sene için kendimize hedefler belirlemeliyiz.